lördag 12 september 2020

När du fått kritik

 

Okej, du har just fått kritik. Jag vet hur det känns, nu är det väldigt lätt att falla ihop som ett korthus. Men du; oavsett om det låg någonting i den här kritiken som du just fått utstå, så kan du ganska snabbt inse att det finns ingen större anledning att bli ledsen, arg eller sur. Antingen låg det nått i kritiken, och även om den kanske framfördes på ett klumpigt sätt då, eller någon du inte gillar, så är det ju ändå bra att du fick veta om det så att du kan förbättra det. Hade du inte fått veta om det, ja då kanske du hade fortsatt på samma sätt en gång till, och det hade varit värre, eller hur?


Alternativ 2; det är ju att det inte låg någonting i kritiken du fick, och då finns det ju inte heller någon anledning att bli irriterad.


Trots allt så är det ju tur att alla inte tycker och tänker som dig om allting. Hur skulle då världen se ut?


Kanske du har jobbat i en arbetsgrupp någon gång där det finns någon som alltid verkar tycka tvärtom mot dig. Och då kan man vara glad för det, för det är ju olikheterna som skapar styrkan i en grupp! Och det stärker ju dina argument att inte bara får höra saker som stämmer överens med dina åsikter.


Okej, har du nu fått obefogad kritik då har du två möjligheter:


Nummer 1; berätta för den här personen vid ett lämpligt tillfälle, vad du tycker om det du har fått motta. Men du, gör det när du har lugnat ner dig, och mer nyanserad! Gå ut och ta en promenad, unna dig något, ta det lugnt, samla tankarna först!


Alternativ 2; Är att du tränar på att släppa det som varit och gå vidare.

Men först fråga dig själv; Kan det ligga någonting i den här kritiken? Och vad kan jag i så fall lära mig av den? Kan jag till och med vara tacksam för att höra det här?

Kanske berättade den här personen det här för dig för att den bryr sig om dig?


Det vore väl värre om folk inte brydde sig alls vad du säger och gör, eller hur?

Så ta till dig av det som var bra i det här, och träna sedan att släppa resten. Låt det rinna av dig som en vatten på en gås! Jag vet det är lättare sagt än gjort! Men testa! Känn hur kritiken bara rinner av dig. Den har gjort dig starkare. Inget kan knäcka dig. Du är trygg i dig själv, du kan ta det här!


Det kanske kunde ha knäckt andra människor att få höra det här, men inte dig. Du vet att du duger som du är. Du har rätt att vara arg, du har rätt att vara ledsen, du äger dina egna känslor. Just så. Bra. Nu tar vi nya tag.

Det finns en mening med allt som händer, allt som händer går faktiskt att lära sig av, även den här situationen!


Alla människor kan lära dig något, till och med den som kritiserar dig. Kanske den personen mår jättedåligt för det han eller hon sa, eller så tänkte han eller hon sig inte för. Har inte du sagt saker ibland som du får ångra? Hur som helst; jag tror inte att det var meningen att såra dig.

Kom igen nu, nu tar vi nya tag!


(Olof Röhlander)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar