lördag 27 december 2014

En förstående inställning/attityd:

Åhöraren inbillar sig INTE att hen redan känner till en annan individs/persons tankar eller sinnesställning - utan att i stället bildar sig en uppfattning utifrån det hen hör och kommer så småningom med en form av bekräftelse av innehållet i kommunikationen.








Källa: Män är från mars kvinnor är från venus av John Gray amerikansk psykolog och äktenskapsrådgivare.

tisdag 11 november 2014

När är en ursäkt äkta?

Beverly Engel är en amerikansk terapeut och skriver om hur många kvinnor ger folk, och i synnerhet män, alldeles för många chanser.

I boken "The nice girl syndrome" uppger Engel vad som bör finnas med i en ursäkt för att den ska vara sann och kunna bli tagen på allvar:


1. När ursäkten uttrycker ånger och också visar empati gentemot dig, dvs att hen förstår att hen gjort så att du blivit obekväm, sårad eller skadad på något sätt.


2. När hen samtidigt tar ansvar för det hen gjort. Det betyder att hen inte skyller på någon annan än sig själv och dessutom tar ansvar för sitt beteende och dess konsekvenser.



3. Att hen även tar aktivt ansvar för att det inte ska hända igen och att hen ställer till rätta det hen orsakat och kanske även jobbar med sig själv (t ex börjat i terapi). Hen måste alltså göra vad som krävs för att det inte ska hända igen. Om någon av dessa punkter uteblir i en ursäkt är det inte säkert nog att den här personen är värd en andra chans. Beteendet kommer förmodligen att upprepas.




söndag 9 november 2014

Vad är det som ska hindra dig idag?


  • Vissa som idag lever det liv du drömmer om har haft sämre stöd från omgivningen än du har och haft en tuffare uppväxt än du haft..
  • Vissa har mindre tid över än du har.
  • Vissa har mindre utbildning än vad du har och tror mindre om sig själva än du gör.
  • Vissa har ett sämre ekonomiskt utgångsläge och större skulder än du har.
  • Vissa är mindre intelligenta än du är och har en sämre idé om hur de ska ta sig till sina mål än du har.
  • Vissa har mindre talang än du har och är mer rädda för att misslyckas än vad du är.
  • Vissa trodde ännu mindre än du att de någonsin skulle lyckas nå sina mål än du gör.
  • Vissa har upplevt större motgångar, stött på ännu större hinder, är äldre och har sämre fysisk hälsa än du har.
Ändå lever vissa av dem så som de vill leva. De får saker gjorda, tar chanser, sätter upp nya mål och utmanar sig själva, trots att det lätt skulle kunna lägga över ansvaret på någon utanför dem själva.
 Så vad ska hindra dig idag?
 Nu kör vi!




Källa: Det blir alltid som man tänkt sig. Olof Röhlander.

söndag 19 oktober 2014

Hur våra kroppar kan reagera på skam - Del 2

Exempel:

Huvud: Den skam som kan kopplas hit handlar om vår självkänsla/självvärde/självrespekt/egenvärde. Var gång en människa får plötslig huvudvärk eller migrän (som inte är kopplad till sömn- eller vattenbrist) är det då hen åsidosatt sig själv, inte vågat stå upp för sig själv inför andra.


Ansikte: Hudproblem och hudutslag i form av acne, psoriasis allergiska utslag och liknande skam
kopplad till vår identitet. Denna skam är också sammanlänkad med skam som ritter i magen och handlar om flöde och intag av andras åsikter. Ett barn som ständigt blivit nedvärderat och har väldigt låg självkänsla/självvärde/självrespekt/egenvärde har ofta hudutslag som vuxen. Eftersom skammen är sammankopplad med magen (och näringen) handlar det om att få syn på var i livet man tillägnar sig andras tänk istället för sitt eget, att våga gå sin egen etc. Huden är också det som skyddar vårt sanna Jag. Om vi blivit kränkta som barn och fått utstå hån eller gränsöverskridningar har vi också problem med att skydda oss. Detta visar huden.


Nacke: Den skam som är kopplad hit handlar om all form av stelbent tänkande. Människor som envist håller fast vid sina åsikter, är tjurskalliga, vägrar se saker ur en annan synvinkel, har skammens sår här. Kopplad till tidig upplevelse av att "endast en åsikt
är den rätta och det är inte din".


Hals: Den skam som sitter i halsen ger sig ofta i uttryck i halsont, ständiga förkylningar, infektioner, heshet eller allvarligare halssjukdomar. Här handlar skammen om att individen inte fått utveckla sin kreativitet, inte fått lära sig att uttrycka sin egen röst.
När det finns problem i andningsorganen är dessa
ofa kopplade till en tidig "panik upplevelse" av att riskera att inte finnas i värden. Denna upplevelse kan gå så långt tillbaka som i tiden före livet, i livmodern. Undertryckt ilska, tillexempel i ett hem där det inte varit tillåtet att visa ilska, sätter sig ofta som smärta i halsen.


Andning: I västvärlden har vi ofta stora problem med just andningen. Vi har inte blivit lärda att släppa fram våra känslor och att vara bekväma i dem, genom problem med andningen kan vi spåra massor av skam. Då andetaget är själva livssyret och försörjaren av flöde till hela kroppen så kan vi genom att utforska vår andning och bristen på ordentligt andning, finna att vi bär på mycket oförlöst inom oss. En andning som är grund och sitter i bröstkorgen bär på mycket oförlöst rädsla som är kopplad till skam. Ibland kan vi till och med komma på oss själva med att hålla andan eller knappt andas alls! Andningen är kopplad till existensen, vår rätt att leva och finnas till.


Axlar: Smärtor och problem i axlar handlar om det tyngd vi fått oss tilldelade genom att lära oss att det är vår uppgift att bära andra. Detta är till exempel väldigt tydligt då det finns en "flodhästproblematik" i familjen, det vill säga att det finns skam kring en annan familjemedlem. Barnet bär i sin tystnad kring det som sker skammen på sina axlar, den osynliga bördan kring det som pågår, men som ingen pratar om. I axlarna finns också allt det ansvar individen tvingas bära i form av "ta hand om" och passa upp på andra familjemedlemmar och att tvingas nonchalera sina egna behov. Missbruksfamiljer är ett exempel, ett annat exempel är då en eller båda föräldrarna inte har tid eller möjlighet att ta hand om hela familjen och då ett av barnen tvingas ta över föräldrarollen gentemot övriga syskon och ta ansvar. Smärtor och problem tenderar att vara ännu större då det gäller föräldrar, alltså då barnet tvingas gå in och bära föräldern i någon mån, exempelvis vid missbruksproblem eller psykisk sjukdom.


Rygg: Representerar stödet i livet. Barn som inte upplevt stöd och som bär skam kring bristen på stöd har ofta ryggproblem. Upplevelsen att stå helt ensam i världen finns här. En upplevelse av att om jag faller dör jag. Detta är extara tydligt bland människor som kollapsar, utvecklar svåra sjukdomar eller liknande som alla är förknippade med ryggen eller vår förmåga att ta emot stöd och hjälp. Ekonomiska problem sitter ofta i nedre delen av ryggen.


Armar: Armarna representerar vår förmåga att ta emot och ge ut, samt hålla kvar. När det finns skam här finns det ofta ofta mycket smärta och problem. Det handlar om kärlek i olika former men även om kränkningar. Barn som till exempel varit utsatta för kränkningar har ofta ihållande smärtor i just armar. Armarna representerar vår förmåga att sätta gränser. Om gränserna blivit kränkta är det ofta svår smärtproblematik i just armarna.

Händer/fingrar/handleder: I händerna sitter mycket skam kring vår förmåga att ta emot och ge ut. Det är kopplat till skam kring hjälp. Om vi ofta skär oss i fingrarna eller på annat sätt skadar händerna är det denna skam som då vidrörs. Förmågan att hålla kvar vårt eget värde sitter även i händerna.
Handlederna handlar om flexibilitet kring vår förmåga att ta och ge. Artros är exempel på skam här. Skär och brännskador likaså.


Bröstkorg och bröst: Här sitter våra skamkänslor kring vår förmåga till mänsklig närhet, till vår förmåga till att det också ska räcka till oss vad gäller närhet. Sjukdomar i våra bröst är direkt kopplade till den skam som uppstod inom oss då vi inte upplevde att vi fick den närhet och et beskydd vi en gång behövde. Var gång sjukdom uppstår har denna skam på något sätt vidrörts inom oss och väckt en inre, oläkt smärta till liv.


Hjärtat: Vår förmåga att ge och ta emot villkorslös kärlek sitter här. Människor som upplever kärleken betingad såsom exempelvis tankar som "Jag kan bara få kärlek genom att presentera fantastiskt på mitt arbete", "Jag får bara kärlek om jag är den som alltid ger", "Ingen kan älska mig på riktigt" sätter dig i hjärtat. Alla former av hjärtsjukdomar grundar ur en skam baserat på en upplevelse av begränsningar
kring kärlek.


Magen: Magen är den plats vi tar in näring på. Vid övervikt tar vi in för mycket av andras problem, tankar och skuld – vid undervikt förvägrar vi oss själva att ta emot något från andra. Allt baserat på
den skam vi upplevt som barn. Matsmältningsbesvär handlar alltid om vår förmåga att smälta den information vi får ta emot. Om den inte harmoniserar med vår inre sanning uppstår sjukdom och/eller smärta i magen.


Ända: Här sitter den skam vi upplever kring den
plats i världen. Om vår ända är väldigt stor eller väldigt liten handlar det om olika sätt att försöka kontrollera vår skam.Ett barn som osynliggjorts kan t.e.x. Ha en mycket liten och platt ända, men den kan även bli stor och överviktig som en reaktion på samma problematik då det finns krav kring en
närvaro av barnet som barnet inte kan hantera. En slapp ända visar ofta på någon form av uppgivenhet kopplad till skam.


Underliv: Problem eller sjukdom i underlivet är alltid kopplat till sexuell skam. Detta kan handla om kränkningar i barndom och under uppväxt i olika former, men också att könet varit tabu upplevs som syndigt eller skamligt i sig självt. Detta kan yttra sig som pms, olika könssjukdomar så som herpes eller genom impotens eller slidkramp. Även svårare sjukdomar i underlivet är kopplade till sexuell kränkning.


Lår: Lår representerar våra drömmar och mål. Hur väl vi lyckas genomföra våra inre mål och drömmar brukar visa sig i låren och eventuella problem kring våra lår.


Knä: Knä handlar om stolthet. Skam sm finns här handlar i grunden om stela regler och moraliska levnadssätt. Ve den som inte lever som familjens överhuvud beslutat! Alla knäproblem handlar om sårad stolthet i kombination med skam.


Smalben och vad: Skador, inflammationer, sjukdom och olyckor som sker med våra vader och smalben handlar oftast om skam kring den levnadsväg vi valt. Som barn har vi fått veta att "vår väg är fel väg" det vill säga att det inte är okej att gå vår egen väg, göra som vi själva vill. När vi får problem med vader och smalben vidrör vi en gammal skam som handlar om hinder king att gå vår egen väg.



Fötter: Skam som sitter i fötterna handlar djupast om vår rätt att existera, att finnas här på jorden. När vi har problem med våra fötter saknar vi en djup inre bild vår egen identitet. När skam har hällts över barnet kring den egna existensen, resulterar detta i problem i våra fötter. Hur vi står, går och springer med våra fötter visar även detta på vår identifikation med oss själva som mänskliga varelser och vår rätt att finnas till.





Källa: Sluta skämmas och bli fri, Katinka Wallner.

lördag 18 oktober 2014

Hur våra kroppar kan reagera på skam - Del 1

Huvudvärk/migrän
Tidig skam kring egenvärde. Upplevelse av att alla andra kommer före. Sexuella övergrepp.


Acne/hudproblem
Hit räknas också exempelvis psoriasis och allergiska utslag.
Skam kring den egna identiteten.


Smärtor i hals/halsproblem
Skam kring kreativitet. Skam kring ilska (får inte
visa ilska).


Smärtor/problem i luftvägar
Skam kring själva existensen. Upplevelse att inte
vara älskad och/eller önskad.


Smärtor/problem i nacke
Skam kring åsikter. Tidig upplevelse av att inte få uttrycka sin egen åsikt.


Smätor/problem i axlar
Skam kring ansvar. Tidigupplevelse av att behöva bära andra såsom exempelvis föräldrar. Syskon eller andra familjemedlemmar.


Smärtor/problem i armar
Skam kring mottagande och givande av kärlek. Här sitter även övergrepp (vår förmåga att sätta gränser).


Smärtor/problem i handleder
Skam kring flexibilitet. Tidig upplvelse av av att hållas fast i trånga synsätt.


Smärtor/problem i händer/fingarar
Skam kring vår förmåga att ta emot. Tidig upplevelse av att "det finns för alla andra men inte för mig".


Smärtor/problem i rygg
Skam kring stöd i livet. Upplevelse av att vara helt ensam.



Smärtor/problem i bröstkorg
Skam kring närhet. Tidig upplevelse av att sakna omvårdnad.


Smärtor/problem i hjärtat
Skam kring kärleksbehov. Tidig upplevelse av att inte vara älskad som man är.


Smärtor/problem i magen
Skam kring näring. Tidig upplevelse av att inte passa in vara fel, kräva för mycket.


Smärtor/problem i höfter
Skam kring sexuell identitet.


Smärtor/probelen i underliv
Skam kring sexualitet och frigörelse.


Smärtor/problem i ända
Skam kring vår plats i livet. Tidig upplevelse av att inte få ta upp utrymme. Skam kring något inom familjen.


Smärtor/problem i lår
Skam kring hur vi formar vårt liv, våra inre drömmar och önskemål.


Smärtor/problem i knän
Skam kring regler. Tidig upplevelse av att livet endast kan levas på ett sätt.


Smärtor/problem i smalben och vader
Skam kring hur vi tar oss fram i livet. Tidig upplevelse av att "min väg är fel väg".


Smärtor/problem i fötter
Skam kring vår rätt att existera – finnas till.
Skam kring vår fysiska identitet.





Källa: Sluta skämmas och bli fri, Katinka Wallner.

onsdag 24 september 2014

Hur du stöttar mannen i grottan (när han behöver tid för sig själv)

1. Ogilla inte hans behov av att dra sig undan.


2. Försök inte att hjälpa honom att lösa sina problem genom att erbjuda lösningar.


3. Försök inte visa omsorg genom att fråga ut honom om hans känslor.


4. Sitt inte vid dörren till grottan och vänta på att han ska komma ut.


5. Oroa dig inte för honom och tyck inte synd om honom.


6. Gör något som du trivs med och som gör dig glad (distrahera dig själv).






Om du behöver "tala ut" skriver du ett brev som han kan läsa senare när han kommit ut igen, och om du behöver omsorg och sympati vänder du dig till en vän. Gör inte honom till din enda källa till berikande upplevelser.







Källa: "Män är från mars kvinnor är från venus" av John Gray amerikansk psykolog och äktenskapsrådgivare.

fredag 19 september 2014

Maten som gör dig smal

Här är maten och ämnena som driver upp fettförbränningen. Se till att de utgör så stor del som möjligt av varje måltid och mellanmål!


Kryddor
Chili, kanel, pepparrot, ingefära, vitlök, senap m.fl.


Koffein
Gillar du kaffe så är det bra för ämnesomsättningen. Men grönt te innehåller dessutom mängder av nyttigheter och är därmed ett bättre koffeinalternativ.


Astaxantin
Det rosa pigmentet i lax och skaldjur. En kraftfull antioxidant som ökar fettförbränningen och dämpar inflammatoriska processer i kroppen som kan leda till övervikt.


Protein
Kött, fågel, fisk, ägg, tofu, quorn. Mättar bra och kräver mycket energi för att smältas ner och omsättas i kroppen.


Fett
Omega-3 om finns i fisk, linfröolja, rapsolja, och valnötter. Använd gärna kokosfett som också skruvar upp förbränningen. Samt avokado och ärter med nyttigt fettinehåll


Kalcium
Binder fett i tarmen så att det försvinner ut med avföringen i stället för att lagras i fettcellerna. Välj magra mejeriprodukter som yoghurt, keso, fetaost eller grönt så som broccoli, spenat.


Fibrer
Fyller magen så att du äter mindre och håller dig mätt längre. Fiberrika produkter kräver ofta mycket energi för att smältas ner och tas upp av kroppen. Fullkornsprodukter, kål, selleri, linser, råris, lök, vitlök är fiberrika.





Källa: "Må bra" februari 2012

söndag 14 september 2014

Överblivna anteckningar från mitt anteckningsblok #3

Att ha behov innebär att öppet vända sig till en annan människa, och tillitsfullt be om stöd i övertygelse om att denne kommer att göra sitt bästa.

Att vara överdrivet behövande/klängig innebär däremot att desperat kräva hjälp och stöd, därför att man inte litar på att få det.


Det är inte lätt att vara beroende av andra och sedan bli nonchalerad, bortglömd eller avfärdad.
Behovet av en annan människa gör en sårbar. Känner man sig åsidosatt eller besviken kan det bli lätt att tro att man inte är viktig eller värdefull.

Att satsa på att hjälpa och stötta andra är detsamma som att riskera misslyckande, tillrättavisningar och/eller ogillande. Sådana konsekvenser kan leda till att man känner att man inte duger.

Vissa som känner sig otrygg kan kompensera detta genom att inte bry sig om någon annan än sig själv.





Källa: "Män är från mars kvinnor är från venus" av John Gray, amerikansk psykolog och äktenskapsrådgivare.

fredag 12 september 2014

Överblivna anteckningar från mitt anteckningsblock #2


Det är inte lätt att känna sig motiverad när man inte behövs.

Att vara föremål för uppskattning, tillit och acceptans för sådan som man är kommer samt bibehålls motivationen (för en man, vanligast).


Att känna att man har stöd hos någon som bryr sig om en, att känna en gemenskap - att man inte är ensam, känna sig älskad och omhändertagen.
Vissa människor (kvinnor vanligast) behöver känna samhörighet, närhet samt ventilera och tala ut om vad som bekymrar dem - utan att någon korrigerar deras känslor eller upplevelser, dem vill ha förståelse och medkännande för att må bättre.





Källa: "Män är från mars kvinnor är från venus" av John Gray amerikansk psykolog och äktenskapsrådgivare.

onsdag 10 september 2014

Överblivna anteckningar från mitt anteckningsblock #1

När en man känner att hans partner litar på att han ska göra sitt bästa för att fylla hennes behov och att hon uppskattar hans ansträngningar, får han ökade krafter och mera att ge.

När en kvinna känner att hennes partner bryr sig om (omhuldad, omhändertagen, involverad i hans liv, omvårdad, älskad, bortskämd) och respekterar (ej ser ner på, dyrkad, hyllad) henne blir hon tillfredsställd och har/får mera att ge.


Om vi får tillfälle att visa att vi kan, så kan vi också ge uttryck för våra bästa sidor.
När vi inte får eller inte tror att vi kan har vi en tendens att dra oss tillbaka till gamla destruktiva och/eller själviska vanor.





Källa: "Män är från mars kvinnor är från venus" av John Gray; amerikansk psykolog och äktenskapsrådgivare.

måndag 1 september 2014

Självförtroende respektive självkänsla - tankar av/från/med Torkild Sköld

Självförtroende respektive självkänsla

Självkänsla och självförtroende blandas ibland ihop fast de inte riktigt är samma sak. Jesper Juul, dansk familjeterapeut, som skrivit boken "Ditt kompetenta barn" menar att det är viktigt att vi skiljer på begreppen självkänsla och självförtroende. När vi pratar om självkänsla pratar vi om bilden vi har av oss själva.

Självkänsla kan beskrivas som centrum eller kärnan i oss. Den välutvecklade självkänslan känns igen på så sätt att den tar sig uttryck som att man är nöjd med sig själv. Den låga självkänslan uppfattas som en konstant förnimmelse av osäkerhet, självkritik, tvivel och skuldkänslor. Självkänsla är en existentiell kvalité.

Självkänslan handlar om hur man ser på vem man är innerst inne med både sina starka och svaga sidor. Om man har en vältränad självkänsla påverkas man inte lika mycket av vad andra tycker och tänker om en och man törs vara sig själv i olika situationer. Man klarar av att alla inte tycker jättemycket om en eller tycker att man är bäst på olika saker. Om man har otränad självkänsla kan det tvärtom kännas jättejobbigt med en enstaka kommentar om till exempel ens utseende.

Det är svårt att se utanpå hur en person upplever sin självkänsla. Någon som till ytan ser väldigt lyckad ut, som ser bra ut, är duktig i skolan eller på jobbet och har många vänner, kan i själva verket ha låg självkänsla och känna att hon eller han inte duger och räcker till.
Det är en grundton inom oss som Juul menar kan utvecklas både kvalitativt och kvantitativt hela livet.

Självförtroende däremot handlar om det vi kan prestera. Det vi är duktiga, dåliga eller odugliga på och är en mer utanpåliggande och en inlärd kvalitet än självkänslan. Det finns ett samband mellan självkänslan och självförtroendet på så sätt att har vi en god självkänsla så är det sällan några problem med självförtroendet, dvs ett gott personligt ledarskap. Däremot råder inte det motsatta förhållandet.

Mitt självförtroende har alltid varit bra. Jag är orädd och har aldrig tvekat för att göra stora beslut i mitt liv. Inte alltid bra beslut men ibland är det bättre att göra mindre bra beslut än inga beslut alls. Dock så har min självkänsla oftast varit väldigt otränad och jag har trott att folk skulle se igenom mig att jag bara är en bluff. Detta ledde till att jag höll en snygg yta utåt men inåt så var den rätt så trasig. Många tyckte att jag verkade högfärdig och så kunde det tolkas, men innerst inne handlade det om en rädsla för att bli avslöjad för att jag inte duger som jag är.

Efter att ha träffat massor av kloka människor så har jag de senaste 9 åren varit väldigt bra på att träna min självkänsla, vilket gör att jag idag på riktigt tycker om mig själv för den jag är. Jag har kommit till insikt med att precis som med den fysiska konditionen, så måste jag träna min självkänsla resten av livet för att vara i bra kondition och därmed ha ett bra personligt ledarskap.

Jag inser numera att jag gör så gott jag kan och det är tillräckligt för jag är bra som jag är. Jag har slutat att bry mig om vad andra människor tycker om mig och tagit den energin till att bry mig om andra istället. Inte för att jag struntar helt i vad andra tycker men det är inte längre avgörande för att jag skall må bra. Jag har insett att jag kan göra fel men jag är aldrig fel. Jag är lika mycket värd i motgång som i medgång.

Jag vet att vissa dagar dippar självkänslan men då är jag trygg med att jag har verktygen för att ta tag i det. Men framförallt insikten om att det är ok att dippa ibland om jag tar ansvar för att plocka upp mig igen. Jag är bara människa precis som alla andra och så skall det vara. Det är liksom meningen med livet att få vara den vi är och tycka om oss själva för den vi är.
Jag är bra som jag är och du är bra som du är.

Torkild Sköld

söndag 31 augusti 2014

Självkänsla - tankar av/från/med Torkild Sköld

Självkänsla

Har du också reflekterat över att det är väldigt mycket snack om självkänsla på facebook. Bland mina vänner är det så i alla fall. Det är mycket tankar kring vad självkänsla är och många berättar även att de har tränad eller otränad självkänsla.

Jag väljer orden tränad och otränad för jag anser att självkänsla är själens kondition. Tyvärr träffar jag alltför många människor som säger att de har en tränad självkänsla men efter ett tag lyser det igenom dem att så är inte fallet. Jag vill direkt påtala att självkänsla är inget permanent tillstånd utan en känsla som varierar över tiden, så också för mig. Det finns ingen som har 100% bra självkänsla varje dag men det går att träna lägsta nivån till en högre nivå så att dalarna inte blir så djupa. Jag vet för jag har varit där nere i dalarna och tyckt synd om mig själv. Men inte nu längre. Jag hamnar där ibland men då tar jag mig fort upp igen.

Alla har vi någon gång varit otränade och valt att börja träna vår kropp. Det tar emot i början men efter ett tag går det lättare och lättare samtidigt som vi känner oss starkare och starkare. Likaså har vi blivit medvetna om att ifall vi slutar att träna så tappar vi konditionen ganska så snabbt. Att just träna upp den fysiska styrkan och uthålligheten har de flesta av oss förstått vikten av. Inte minst läkarkåren som idag alltmer ordinerar fysisk träning före medicinering. Forskning visar att en halvtimmes promenad om dagen förebygger ett stort antal välfärds sjukdomar och ökar det allmänna välbefinnandet.

Vi har alla också förstått att vi inte bara kan läsa en bok om styrketräning och tro att vi skall få större muskler av det, vi måste släpa oss till gymmet och börja göra det som står i boken. Det kvittar hur mycket vi än pratar om det som står i boken så är det bara träning på gymmet som ger större eller starkare muskler. Det hjälper definitivt inte att läsa en styrketräningsbok till utan vi måste börja träna, kämpa, svettas och vara långsiktiga för då ger det resultat. Det finns inga quickfix lösningar för att få bättre styrka och kondition, samma sak gäller för själens kondition - självkänslan.

Jag upplever idag att det är många som har otränad självkänsla och som läser alla möjliga självhjälpsböcker som finns, men egentligen så gör de inte det som står i boken utan läser ännu fler böcker istället. Jag jobbade två år som Mia Törnbloms vägledare i Malmö och har haft många klienter som jag tränat i självkänsla. Jag vill absolut inte påstå att jag vet allt om hur man tränar sin självkänsla men jag har god erfarenhet av att träna andra men framförallt att träna mig själv. Jag vet att det går och jag vet hur man gör. Jag vet att det tar tid för precis som med kroppens kondition, har vi aldrig tränat tidigare så tar det tid och det måste få ta tid.

För mig har det blivit lika uppenbart att träna själens kondition som kroppens kondition. Tankens kraft och mental träning har anammats på olika sätt men för mig handlar det om att precis som den fysiska konditionen så måste vi träna själens kondition. Många tränar fysiskt för att bli bra på självförsvar medan andra tränar själens kondition för att bli bättre på själförsvar. Vi lever alla i direktsändning och en sak är säker, nämligen att livet drabbar oss alla då och då. Ifall själens kondition då inte är i form så kommer vi att påverkas mycket hårdare än om vi hade haft ett gott självförsvar.

Att träna själens kondition är för mig som sagt att träna min självkänsla. Först och främst gäller det att bli medveten om min befintliga självkänsla och sedan utifrån det träna upp den ytterligare. Efter att ha gjort det på olika sätt och med olika verktyg under flera år, så är jag idag fullt övertygad om att det för mig har inneburit minst lika många fördelar som att träna min fysiska kondition. Tidigare gick jag ständigt omkring och gjorde saker för att andra skulle kunna bekräfta mig. Idag är jag fortfarande glad för andras bekräftelse, men den stora skillnaden är att jag numera är bra på att bekräfta mig själv, vilket är en bra egenskap att ha med sig. Jag jämför mig aldrig med andra och jag presterar för min egen skull och inte andras. Jag är aldrig svartsjuk längre, vilket är en gudabenådad befrielse.

4 tecken på otränad självkänsla
Ibland är det inte lätt att veta om man har en otränad självkänsla för vad kännetecknar egentligen en otränad självkänsla? Det finns ganska många tecken men jag tänkte skriva om fyra av dem.
1. Det första tecknet är att man har ett väldigt stort bekräftelsebehov. Det innebär att man ständigt vill att andra människor ska se en och gärna berömma en. Om det är i privatlivet eller i jobbsammanhang spelar ingen roll, man vill bli gillad i alla sammanhang och tillställningar. Det innebär också att det är av ytterst stor betydelse att vara duktig och uppskattad, helst ska andra såsom chef, barn, vänner, partner säga hur duktig och uppskattad man är. Dock räcker det inte, eftersom man ändå inte känner sig tillräckligt bra. All bekräftelse man får rinner av som vattnet på en gås för vi är inte tränade att ta emot den.
2. Det andra tecknet är att man vill vara alla till lags. Som jag sa i det första tecknet så vill man bli omtyckt av alla och då innebär det att man har svårt för att säga nej och sätta gränser. Det innebär att även om man har ett pressat schema och inte har tid så säger man ändå ja. Det som är ironiskt är att man oftast själv har svårt för att be om hjälp - då kan man ju anses som jobbig och krävande.
3. Det tredje tecknet innebär att man ständigt jämför sig själv med andra. Man anser att man är mycket sämre och värdelös jämfört med alla andra, andra är fantastiska och är så bra på allt de gör medan du bara är dålig och misslyckas jämt.
4. Det fjärde och sista tecknet går ut på att man hatar att misslyckas med något. Man avskyr att förlora och misslyckas med något. Det innebär att man mår otroligt dåligt av att få kritik och bli sänkt, om man misslyckas med något identifierar man sig genast som misslyckad som människa.

Hur skall man då träna sin egen självkänsla? Det finns massor av litteratur om detta.
Jag har mina egna verktyg och de delar jag med mig av när du kommer och lyssnar på min föreläsning. På min hemsida hittar du även mitt nyhetsbrev där jag skriver en hel del om just detta.http://www.torkildskold.se/nyhetsbrev/

Torkild Sköld

torsdag 19 juni 2014

Hemligheten för att lyckas i ett förhållande

Att bli förälskad är en passiv och spontan upplevelse. Men efter ett par månader eller år tillsammans, falnar glöden. Det är ett naturligt mönster i ALLA förhållanden.

Hemligheten för att lyckas i ett förhållande är inte att hitta rätt person, det är att lära sig älska den person du har hittat.

Att bibehålla kärleken är inte en passiv eller spontan upplevelse. Du måste jobba på det, dagligen. Det kräver tid, ansträngning och energi. Viktigast av allt, det kräver vishet och förnuft. Du måste veta vad du ska göra för att få det att fungera, det finns inga genvägar.

onsdag 18 juni 2014

All information vi matas med utifrån tystnar den information vi behöver mest – den inifrån

Ett misslyckande innebär inte att man är misslyckad. Vi ÄR aldrig dåliga men vi GÖR dåliga saker.
Flera bakslag/misslyckande på varandra är aldrig kul, klart att det är deprimerande och nedslående när det inte blir som vi förväntat oss – eller blir så dåligt som vi förvänat oss (reglera inställningen/attityden). Det bästa vore ju att man blir revanschsugen men klart att det känns att det blir för mycket och för jobbigt. Hur vi tolkar resultat är individuellt och har betydelse för vår hälsa, hur vi mår, ser oss själva m.m.

Misstag påminner oss om oberoende ålder, status, vad vi hade för avsikt/syfte, hur kompetenta vi ser oss själva – så är vi mänskliga. Misstag är viktiga för utveckling och insikt hur vi kan vara och göra bättre.

När man lever i kärlek/tro och tillit tänker man inte så mycket. När man lever i rädsla tänker man hela tiden och vi blir begränsade. Kärlek/tro och tillit befriar oss från vårt mentala slaveri och kan se mer och fler möjligheter.

Sträva efter att skapa ett liv där vi älskar oss själva nog för att skapa den miljö vi individuellt mår bra av – som bidrar till hälsosam näring för den personliga utvecklingen. Släppa taget om människor, tankar, situationer och beteenden som förgiftar välbefinnandet.

Vårt värde minskar aldrig bara för att någon annan inte inser hur värdefulla vi är – för andra ser oss sällan för vem vi är, de ser oss utifrån vem de är. Vi är experter på att jämföra oss med varandra – vilket INTE är rättvist mot varken oss själva eller någon annan. Vi vet inte vad andra har fått gått igenom för att komma dit där de är idag! Och indirekt förminskar vi oss själva och säger till oss själva att vi inte duger som vi är – när vi jämför oss med andra.

Och när vi tar saker och ting personligt är vi egentligen själviska. Tror att allt handlar om oss själva – andra ger oss ros när de är i ett bra sinnestillstånd och ris när de är i ett dåligt sinnestillstånd; inte ett uttryck för vem vi är.


[Inspirationskälla: MaJKENHOOD]

onsdag 12 mars 2014

Tecken på låg självkänsla

Vi känner oss som en bluff och tror att snart kommer vi att bli avslöjade.


Vi gör saker för att visa andra att vi kan istället för att göra det vi vill.


Vi jämför oss med andra hela tiden och känner oss bra bara så länge ingen annan är bättre.


Vi går ofta omkring och har dåligt samvete.


Vi ser ner på och pratar en massa skit om andra människor.


Vi är självupptagna.


Vi är svartsjuka.


Vi styrs av en massa rädslor.



Vi hamnar ofta i konflikt och känner oss missförstådda.








Källa: "Mia Törnbloms samlade tankar om självkänsla" av Mia Törnblom, coach i personlig utveckling samt föreläsare.

fredag 7 mars 2014

Vinsterna av en god och balanserad självkänsla

Vi vet vårt egenvärde, i stället för att känna att vi måste vara bättre än allt och alla för att inte känna oss värdelösa.


Vi tycker om oss själva och känner oss värdefulla, oavsett vem eller vika som finns i vår omgivning.


Vi klarar av att inte vara perfekta och därför gör vi enklare om våra misstag till en rolig historia.


Vi får helt säkert fler som tycker om oss, eftersom den gamla klyschan "för att andra ska älska oss måste vi börja med att älska oss själva" faktiskt är sann, hur präktigt det än låter!


Vi vågar prova på fler saker eftersom vi inte längre är rädda för att misslyckas.


Vi vågar vara sanna mot oss själva.


Vi känner att vad som än händer så klarar vi av att hantera det.


Vi tar ansvar för våra relationer, och vi känner oss trygga i alla våra relationer.


Vi får distans till oss själva samtidigt vi på riktigt tar ansvar för vårt eget liv och vårt eget mående.


Vår inre trygghet gör att vi säger ja när vi menar det och nej när vi inte vill.










Källa: "Mera självkänsla!" av Mia Törnblom, coach i personlig utveckling samt föreläsare.

tisdag 25 februari 2014

Hur du kan stärka din manliga sida

1. Tävla med andra män i ett lag eller individuellt. (Genom att inrikta eller avleda din tävlingslust på ett lekfullt sätt befrias du från att känna dig stressad av ditt arbete, samt blir inte ditt arbete den ända bekräftelse på ditt värde. Att se på dina favoritsporter på tv eller gå på en match har en liknande effekt.)


2. Se på actionfilmer. (När vuxna män får uppleva våld på t.ex. bio, särskilt när det ser skickligt ut och för att skydda andra; ger de tillfälle att själv få uppleva egna våldsamma tendenser och styra dem i en ny riktning. Observera att om bar får uppleva våld på tv/bio har det en motsatt effekt; de blir mer våldsbenägna.)


3. Om du är i en relation; se till att du får egen tid, att sitta i din "grotta". (För i tiden blev en pojke man genom att fasta en vecka själv i vildmarken. Hans ensamhet tvingade honom att klara sig själv, att inte vara beroende av hjälp från andra. Mod växer genom att själv agera.)


4. Är du inte i en relation; öva i självkontroll och onanera inte. (Rådet ges ej av moraliska skäl – att onanera är oskyldigt i sig, men det stärker dem kvinnliga sidan. Avhåll dig helt också från one night stands.)


5. Se till att du får anstränga musklerna varje vecka, och att du en gång i veckan driver dig till gränsen till utmattning. T.ex. styrketräna, jogga, simma, klättra i berg m.m.


6. Bli inte alltför bekväm med livet. Se till att varje vecka utmana dig själv inom de områden du känner ett inre motstånd inför (öva på disciplin). T.ex. kliva upp tidigare på morgonen, avsluta ett projekt eller arbeta över för att vara säker på att du gjort ditt bästa.


7. Då och då: utför omtänksamma och vänliga handlingar – för dem du bryr dig om och/eller slumpmässiga främlingar.


8. Bestraffa inte andra när du blir upprörd eller arg. T.ex. koncentrera dig på din andning och/eller räkna till tio.


9. Gör upp en lista med aktiviteter du tycker om att göra. Avsett tid varje vecka att utöva din favorithobby. Gör något som leder till att du känner dig duktig och har kontroll.


10. Är det något som behöver göras och inte kräver massor av tid och energi: Se till att göra detta omedelbart.


11. När du är rädd för att göra något som faktiskt vore skönt att göra; upplever du rädslan och gör det ändå. Ta rimliga risker. Det är bättre att ha försökt och misslyckat än att aldrig ha försökt.



12. Öva upp din självbehärskning, lägga band på din vrede. T.ex. genom att styrketräna eller skriva av dig. När du visar vrede försök att inte höja rösten men ha en bestämd ton samt var säker och sammlad utan att verka skrämmande. Vill du prata känslor görs det bäst genom att prata med manliga vänner eller i en stödgrupp.










Källa: Vad kvinnor mest behöver och män verkligen vill ha av John Gray; amerikansk psykolog och äktenskapsrådgivare.

måndag 24 februari 2014

För självkänslan är det viktigt att själv ta ansvar för:

  • Egna handlingar (hur du agerar).
  • Beslut.
  • Att drömmar och önskningar blir förverkligade.
  • Val av partner.
  • Hantering av andra människor - både privat och på arbetet.
  • Egen lycka.











Källa: "Självkänsla nu!" av Mia Törnblom, coach i personlig utveckling samt föreläsare.

söndag 16 februari 2014

Jag är bra-boken

Riktlinjer

1. Mindre bra
Inkluderas då du har skrivit punkt 2 – 4 varje dag i 3 – 4 månader.

Frågeställning som kan göra det lättare att skriva:
Är det någonting jag borde ha gjort som jag skjutit upp?
Är jag skyldig någon en ursäkt?
Finns det någonting som jag såhär i efterhand tänker att jag kunde ha gjort annorlunda?
Har jag missat att ringa något samtal idag?
Finns det någonting på jobbet som jag inte fick gjort idag?
Ställde jag upp på något jag inte hade lust med?
Brusade jag upp i onödan?
Har jag idag varit självisk?
Har jag varit oärlig mot någon eller kanske mig själv?
Har jag idag känt mig avundsjuk eller kanske till och med missunnsam?
Har jag idag varit intolerant mot någon eller känt mig intolerant inför någonting?


2. Bra
Skriv ned minst 3 saker som har varit bra med dig idag.


3. Tack
Skriv ned vad är du tacksam över idag.


4. Hjälp / Jag behöver

Skriv ned vad du vill ha hjälp med eller behöver.








Källa: "Självkänsla nu!" av Mia Törnblom, coach i personlig utveckling samt föreläsare.