söndag 31 augusti 2014

Självkänsla - tankar av/från/med Torkild Sköld

Självkänsla

Har du också reflekterat över att det är väldigt mycket snack om självkänsla på facebook. Bland mina vänner är det så i alla fall. Det är mycket tankar kring vad självkänsla är och många berättar även att de har tränad eller otränad självkänsla.

Jag väljer orden tränad och otränad för jag anser att självkänsla är själens kondition. Tyvärr träffar jag alltför många människor som säger att de har en tränad självkänsla men efter ett tag lyser det igenom dem att så är inte fallet. Jag vill direkt påtala att självkänsla är inget permanent tillstånd utan en känsla som varierar över tiden, så också för mig. Det finns ingen som har 100% bra självkänsla varje dag men det går att träna lägsta nivån till en högre nivå så att dalarna inte blir så djupa. Jag vet för jag har varit där nere i dalarna och tyckt synd om mig själv. Men inte nu längre. Jag hamnar där ibland men då tar jag mig fort upp igen.

Alla har vi någon gång varit otränade och valt att börja träna vår kropp. Det tar emot i början men efter ett tag går det lättare och lättare samtidigt som vi känner oss starkare och starkare. Likaså har vi blivit medvetna om att ifall vi slutar att träna så tappar vi konditionen ganska så snabbt. Att just träna upp den fysiska styrkan och uthålligheten har de flesta av oss förstått vikten av. Inte minst läkarkåren som idag alltmer ordinerar fysisk träning före medicinering. Forskning visar att en halvtimmes promenad om dagen förebygger ett stort antal välfärds sjukdomar och ökar det allmänna välbefinnandet.

Vi har alla också förstått att vi inte bara kan läsa en bok om styrketräning och tro att vi skall få större muskler av det, vi måste släpa oss till gymmet och börja göra det som står i boken. Det kvittar hur mycket vi än pratar om det som står i boken så är det bara träning på gymmet som ger större eller starkare muskler. Det hjälper definitivt inte att läsa en styrketräningsbok till utan vi måste börja träna, kämpa, svettas och vara långsiktiga för då ger det resultat. Det finns inga quickfix lösningar för att få bättre styrka och kondition, samma sak gäller för själens kondition - självkänslan.

Jag upplever idag att det är många som har otränad självkänsla och som läser alla möjliga självhjälpsböcker som finns, men egentligen så gör de inte det som står i boken utan läser ännu fler böcker istället. Jag jobbade två år som Mia Törnbloms vägledare i Malmö och har haft många klienter som jag tränat i självkänsla. Jag vill absolut inte påstå att jag vet allt om hur man tränar sin självkänsla men jag har god erfarenhet av att träna andra men framförallt att träna mig själv. Jag vet att det går och jag vet hur man gör. Jag vet att det tar tid för precis som med kroppens kondition, har vi aldrig tränat tidigare så tar det tid och det måste få ta tid.

För mig har det blivit lika uppenbart att träna själens kondition som kroppens kondition. Tankens kraft och mental träning har anammats på olika sätt men för mig handlar det om att precis som den fysiska konditionen så måste vi träna själens kondition. Många tränar fysiskt för att bli bra på självförsvar medan andra tränar själens kondition för att bli bättre på själförsvar. Vi lever alla i direktsändning och en sak är säker, nämligen att livet drabbar oss alla då och då. Ifall själens kondition då inte är i form så kommer vi att påverkas mycket hårdare än om vi hade haft ett gott självförsvar.

Att träna själens kondition är för mig som sagt att träna min självkänsla. Först och främst gäller det att bli medveten om min befintliga självkänsla och sedan utifrån det träna upp den ytterligare. Efter att ha gjort det på olika sätt och med olika verktyg under flera år, så är jag idag fullt övertygad om att det för mig har inneburit minst lika många fördelar som att träna min fysiska kondition. Tidigare gick jag ständigt omkring och gjorde saker för att andra skulle kunna bekräfta mig. Idag är jag fortfarande glad för andras bekräftelse, men den stora skillnaden är att jag numera är bra på att bekräfta mig själv, vilket är en bra egenskap att ha med sig. Jag jämför mig aldrig med andra och jag presterar för min egen skull och inte andras. Jag är aldrig svartsjuk längre, vilket är en gudabenådad befrielse.

4 tecken på otränad självkänsla
Ibland är det inte lätt att veta om man har en otränad självkänsla för vad kännetecknar egentligen en otränad självkänsla? Det finns ganska många tecken men jag tänkte skriva om fyra av dem.
1. Det första tecknet är att man har ett väldigt stort bekräftelsebehov. Det innebär att man ständigt vill att andra människor ska se en och gärna berömma en. Om det är i privatlivet eller i jobbsammanhang spelar ingen roll, man vill bli gillad i alla sammanhang och tillställningar. Det innebär också att det är av ytterst stor betydelse att vara duktig och uppskattad, helst ska andra såsom chef, barn, vänner, partner säga hur duktig och uppskattad man är. Dock räcker det inte, eftersom man ändå inte känner sig tillräckligt bra. All bekräftelse man får rinner av som vattnet på en gås för vi är inte tränade att ta emot den.
2. Det andra tecknet är att man vill vara alla till lags. Som jag sa i det första tecknet så vill man bli omtyckt av alla och då innebär det att man har svårt för att säga nej och sätta gränser. Det innebär att även om man har ett pressat schema och inte har tid så säger man ändå ja. Det som är ironiskt är att man oftast själv har svårt för att be om hjälp - då kan man ju anses som jobbig och krävande.
3. Det tredje tecknet innebär att man ständigt jämför sig själv med andra. Man anser att man är mycket sämre och värdelös jämfört med alla andra, andra är fantastiska och är så bra på allt de gör medan du bara är dålig och misslyckas jämt.
4. Det fjärde och sista tecknet går ut på att man hatar att misslyckas med något. Man avskyr att förlora och misslyckas med något. Det innebär att man mår otroligt dåligt av att få kritik och bli sänkt, om man misslyckas med något identifierar man sig genast som misslyckad som människa.

Hur skall man då träna sin egen självkänsla? Det finns massor av litteratur om detta.
Jag har mina egna verktyg och de delar jag med mig av när du kommer och lyssnar på min föreläsning. På min hemsida hittar du även mitt nyhetsbrev där jag skriver en hel del om just detta.http://www.torkildskold.se/nyhetsbrev/

Torkild Sköld

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar