torsdag 17 januari 2013

Därför ska du dra ner på vitt mjöl/Vete-vett:


Vete innehåller amylopektin A, en kolhydrat som förvandlas till blodsocker snabbare än nästan alla andra kolhydrater. Det innebär att vetemjöl höjer blodsockret snabbare än vanligt socker.

Ju högre blodsocker man har, desto mer insulin fristätter bukspottkörteln.

Höga insulinnivåer gör att kroppen lagrar fett på magen – där av uttrycket wheat belly, det vill säga en utspänd vetebuk.

Bukfett anses farligare än det fett vi lagrar på rumpa och lår. Anledningen är att buk-fettet eldar på inflammatoriska ämnen i kroppen. Den här onda cirkeln anses leda till sjukdomar som fetma, diabetes, högt blodtryck och hjärtsjukdom.

Vete innehåller växtlektiner, som är ett slags krigförande kemikalier som försvarar plantan. Forskare, däribland Staffan Lindeberg, anser att kemikalierna kan skada djur och människor som försöker äta växten. I vete finns bland annat växtlekinet WGA, som misstänkts bidra till ålderförkalkning, övervikt och vissa autoimmuna sjukdomar.

När vi äter vete bildas det biprodukter i kroppen. Ett av dem är AGE (advanced glycation end products). AGE bildas också automatiskt i kroppen när vi har högt blodsocker. Man har sett att AGE finns i höga halter i blodet hos dem som lider av till exempel benskörhet, ulcerös kolit, ledsjukdomar och allergier. Produkter som är riktiga AGE-bovar är knäckebröd, bröd med skorpa, pizza, tacos, bakverk, kakor och flingor.

Ett annat ämne i vete som stökar till i vår kropp är exorfiner, en biprodukt som bildas när gluten bryts ner. Exorfinerna har kopplats till sjukdomar som demens, autism och schizofreni. Sambandet är dock inte vetenskapligt bevisat.


Så påverkas kroppen:

Huden: AGE gör så att åldras snabbare i största allmänhet och därför blir vi också rynkigare tidigare. Det kan också finnas en koppling mellan vetets insulinhöjande effekt och hudproblem som acne och rosacea.

Mentaliteten: Vissa forskare tror att biprodukter av vete och gluten stör mentala funktioner. Bland annat kan man bli glömsk och trött.

Magen: Den som väljer vetefritt slipper inte bara bulle på magen, utan också IBS och sura uppstötningar. Det är många av oss som reagerar på gluten – även om vi inte är glutenallergiska.

Benen: Tecken på oupptäckt glutenallergi kan vara benskörhet och frakturer. I studier har man sett att glutenallergi är vanligare hos personer som drabbas av frakturer än hos andra. Har man gett dem en glutenfri kost i ett år förbättras bentätheten.


Källa: Tidningen; ”Må Bra” nr 4, April 2012; vars källor är Wheat belly av William Davis, Läkartidningen m.fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar