Förlåtelsens Steg 1
Många tror att detta steg är detsamma som acceptans, det är naturligtvis en förutsättning att finna sig i det som hänt för att förlåta. Men detta steg innebär att helt befria sig själv från negativa känslor (ilska, hat, agg & förbittring) i förhållande till en annan person på grund av denna sagt och/eller gjort.
Steg 1 är alltså att med medvetenhet göra sig fri ifrån smärtsamma känslor och destruktiva tankar kopplade till händelsen eller personen.
Förlåtelsens Steg 2
Vanligen sker detta steg automatiskt när personen som har felat en visar ånger, eller när en kan förstå personens handlande som man får en mindre negativ syn på det som har hänt & väljer då att släppa hat och förakt en har kopplat till förövaren.
Steg 2 är alltså att få en mer konstruktiv syn på personen eller händelsen.
Förlåtelsens Steg 3
Steg 3 handlar om försoning och återupprättande av relationen.
Detta sker genom att båda/alla parter lägger det som har hänt bakom sig, att personen som har handlat orätt på något sätt visar tydligt att hen ångrar sitt agerande samt ber om förlåtelse/ursäkt (även att be om förlåtelse/ursäkt har fem steg eller ursäktsord, det är många som inte har kännedom eller insikt om det och missar då att leverera fullständigt). Det ömsesidiga förtroendet samt trovärdigheten behöver rehabiliteras, därför steg 1 och 2 behöver vara fullständig. Naturligtvis går det samtidigt att vara i en relation med någon fast en inte förlåtit, t.ex. inom familj eller släkt, på en arbetsplats.
Försoning kan vissa gånger vara en omöjlighet (ex. förövaren har dött) eller rent av olämpligt, vi väljer istället att avsluta bekantskapen eftersom t.ex:
- hen som har felat tar inte ansvar för sitt uppförande
- förmågan att känna dig trygg med personen igen är för förstört
- förmågan att känna tillit till personen igen är för förstört
- det fortsätter att kännas fel eller skapa problem när man umgås
- ni har ingenting gemensamt längre
- trovärdigheten för personen är för skadad
Ett äkta Förlåt sker inte i orden som uttrycks.
Ett äkta Förlåt görs genom att anpassa sitt uppförande och/eller ändrar sitt beteende.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar